11/06/2013

Obłędny smak tkwiący w prostocie.

Owsianka bakaliowa 





  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek 
  • garść brzoskwin
  • garść malin
  • kilka suszonych moreli
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 duże jabłko 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
  •   

    Do rondla wlewam mleko i wsypuję płatki owsiane. Włączam palnik i gotuję owsiankę na niewielkim ogniu. Gotuję kilka minut bez przykrycia, aż do zgęstnienia.



    Często mieszam owsiankę w czasie gotowania, tak aby nie przypaliła się ani nie przywarła do dna rondelka. Dodaję do owsianki jedno obrane i starte na dużych oczkach jarzynowej tarki jabłko,brzoskwinie, maliny,mieszam. Dodaję także rodzynki i pokrojone morele a także pokrojone suszone śliwki. Doprawiam owsiankę do smaku miodem i zmielonym cynamonem. Gotową owsiankę przekładam na talerze lub do miseczki i od razu podaję.

 











DOBREJ NOCKI ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz