11/11/2013

TATAR Z ŁOSOSIEM

  Na początek trochę informacji i zachęty dla tych co nie lubią kosztować tej szlachetnej ryby

Łososia zaliczamy do najzdrowszych gatunków ryb. – Jego mięso jest bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk.Nie da się jednak ukryć, że łosoś to ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Jest bogaty w długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. – Pamiętajmy, że wpływają one korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają dobry cholesterol HDL, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają antydepresyjnie i antynowotworowo, chronią wzrok .
Mięso łososia na pewno powinno znaleźć się w jadłospisie osób z chorobami układu krążenia, cukrzycą, łuszczycą, jaskrą, zagrożonych rozwojem nowotworu, chorobami tarczycy czy cierpiących na depresję.Bałtycki przysmak

Wśród łososi występują (w zależności od miejsca) gatunki pacyficzne i atlantyckie. Na półki w polskich sklepach trafia zazwyczaj pierwszy z nich, wypierany ostatnio przez łososia norweskiego, który pochodzi z farm hodowlanych, rozlokowanych na całym świecie (choć na naszym rynku królują ryby z Norwegii, stąd nazwa funkcjonująca w obiegu handlowym). Ta szlachetna ryba była niegdyś powszechna także w Bałtyku. Dziś łosoś bałtycki jest zagrożony wyginięciem i poławiany w bardzo ograniczonych ilościach. Jego mięso bardzo cenią koneserzy, ponieważ charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi oraz specyficzną, żółtawą barwą.

Specjaliści uważają mięso każdego gatunku łososia za bardzo wartościowe. – Jest wysokokaloryczne w porównaniu do ryb o niskiej zawartości tłuszczu, natomiast porównując je do mięsa zwierząt hodowlanych - niskokaloryczne i dostarcza duże ilości łatwo przyswajalnego białka
Co jakiś czas pojawiają się rewelacje, że mięso ryb, w tym łososia, może być szkodliwe dla naszego zdrowia ze względu na związki występujące w zanieczyszczonym środowisku, takie jak np. dioksyny. – Prawdą jest, że stężenie dioksyn jest wyższe u łososi hodowlanych karmionych paszą niż u ryb wolno żyjących, ale nie powoduje to bezpośredniego zagrożenia dla naszego zdrowia  Pamiętajmy, że jeżeli chcielibyśmy unikać spożywania szkodliwych związków, to powinniśmy praktycznie zrezygnować z jedzenia. Wszystko, co jemy, może zawierać substancje w mniejszym lub większym stopniu zagrażające organizmowi.A wiec po tej dawce samych zalet i pochlebstw warto się skusić na łososia

DO DZIAŁA!

 

TATAR Z ŁOSOSIA


  • 1 duże awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 250 g wędzonego łososia

Wykonanie

Łososia drobno siekamy. Cebulkę obieramy i również kroimy w bardzo drobną kostkę. Sos sojowy, ocet ryżowy i sos rybny mieszamy i połowę tak przygotowanego sosu dodajemy do posiekanego łososia. Dosypujemy cebulkę i mieszamy. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Na talerzu układamy warstwę łososia, następnie awokado i ponownie łososia. Dekorujemy awokado i całość polewamy pozostałym sosem. Z podanych składników możemy przygotować dwa duże tatary lub cztery mniejsze. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz