Od rana chodził z mną potrzeba czegoś słodkiego, a że potrzeba matką wynalazku to postanowiłam sprawdzić, co dobrego mam w lodówce i coś z tego zmajstrować! Wypadło na SHAKE BANANOWY z odrobiną migdałów! Recepturę popularnego koktajlu bananowego nieco wzbogaciłam i mam pyszne śniadanie!
Przepis;
1 banan
1,5 szklanki mleka
mała kiść słodkich białych winogron (do smaku)
łyżka zmielonych migdałów (tego składnik nie musi być:P)
Bananka obieramy, wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie jednolita konsystencja
Jak dla mnie to napój bogów! Idealny też jako słodka sycąca przekąska....
Ten sycący i słodki owoc, ma delikatny, niemal maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. A ponieważ rzadko wywołuje alergię, jest jednym z pierwszych owoców, jakie dodaje się do posiłków niemowląt. Banan jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską dla starszych dzieci i dorosłych. Jeśli nie jesteś na diecie, jedz jeden owoc dziennie, gdy się odchudzasz – co drugi dzień.
O niezwykłych właściwościach banana
1. Właściwości bananów - Wzmacniają serceRegularne jedzenie bananów chroni układ krążenia. Owoce są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Prócz tego zawierają niemal tyle samo pektyn, co jabłka. Dzięki temu mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.
2. Właściwości bananów - Na dobranoc
Koktajl z banana i szklanki mleka ułatwia zasypianie. Taki drink jest dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen.
3. Właściwości bananów - Superpamięć
Dieta bogata w banany wspomaga układ nerwowy. Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.
4. Właściwości bananów - Dla mięsożerców
Wzbogacenie menu w banany ułatwia odkwaszenie organizmu. Owoc zawiera sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie mięsa, ryb i jajek.
5. Właściwości bananów - Na biegunkę
Dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy kłopotach trawiennych. Działają bowiem zapierająco, zwalczając biegunki. Zmiksowany miąższ jest ponadto łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit przy chorobach przewodu pokarmowego.
6. Właściwości bananów - Na wzmocnienie
Jedzenie przynajmniej jednego banana dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. To nie tylko źródło energii, ale również wielowitaminowa pigułka zalecana rekonwalescentom, a także osobom niedożywionych, np. chorym na anoreksję.
7. Właściwości bananów - Po ćwiczeniach
Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
8. Właściwości bananów - Przy zgadze i wrzodach
Banany to skuteczny środek na zgagę. Lekko niedojrzałe, zielonkawe owoce mogą też zapobiegać wrzodom. Ich miąższ zawiera dużo skrobi, która wyścieła błonę śluzową żołądka, chroniąc ją przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne.
Uwaga! Jedzenie bananów nie wszystkim wychodzi na zdrowie. Powinni o tym pamiętać diabetycy. Owoc ten ma sporo cukrów i wysoki IG - 65. Bananów lepiej unikać także przy Dnie moczanowej. Po zjedzeniu owocu w organizmie powstaje dużo kwasu moczowego nasilającego objawy choroby.
Banany są bardzo bogate w składniki odżywcze. W 100g zawierają 94 kcal, 1,1 g białka, 0,2g tłuszczu i 23,2g węglowodanów. Są cennym źródłem składników mineralnych jak potas (382mg), magnez (36mg), także cynk i mangan. Banany zawierają witaminy B6, C, K, kwas foliowy i beta-karoten. Zawierają aminokwas ? tryptofan, który przekształca się w organizmie w serotoninę ? hormon, wpływający na ciśnienie krwi i pobudzający perystaltykę jelit. Serotonina to również hamujący przekaźnik nerwowy, który obniża aktywność nerwową. Stąd biorą się uspokajające właściwości bananów i dlatego najlepiej spożywać je wieczorem, idealnie w postaci koktajlu z jogurtem lub mlekiem sojowym.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
- dzięki dużej zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi oraz odtruwają organizm
- mają właściwości uspokajające, pomagają na bezsenność
- wzmacniają mięsień serca i zapobiegają zaburzeniom jego pracy
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- dojrzałe banany łagodzą zaparcia i chronią przed chorobą wrzodową
- niezupełnie dojrzałe leczą biegunki
- pektyna zawarta w bananach usuwa toksyczne metale
WPŁYW NA ODCHUDZANIE:
Banany
zawierają dużo potasu i dzięki temu w sposób naturalny usuwają nadmiar
wody z organizmu oraz obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zawarte w
bananach pektyny, czyli rozpuszczalne włókna roślinne obniżają poziom
cholesterolu, z reguły zbyt wysoki u osób z nadwagą, oraz pomagają
usuwać z organizmu metale ciężkie. Dojrzałe banany są łagodnym
środkiem przeczyszczającym. Tryptofan zawarty w bananach przekształca
się w organizmie w serotoninę, która ma właściwości zmniejszania
aktywności komórek nerwowych. Przeciwdziała w ten sposób depresji,
poprawia koncentrację, a co najważniejsze zmniejsza również apetyt.
Banany, ze względu na właściwości uspokajające i nasenne, w programie
weekendowym są zalecane jako składnik wieczornego koktajlu.;)
Do zobaczenia Jeanette ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz