Koktajl odchudzający z awokado
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej light)
- 1/2 awokado
- łyżka soku z cytryny
- kilka listków pietruszki
- garść otrębów
Sposób przygotowania:
Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Pokrój na kawałki i zmiksuj wraz z jogurtem, listkami pietruszki, otrębami i sokiem z cytryny w blenderze.
Korzyści dla zdrowia i figury:
Awokado zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu, obniżając jednocześnie zły cholesterol LDL. 100 g awokado zawiera 160 kcal.
Awokado uważane jest przez wielu
ekspertów żywieniowych za pożywienie doskonałe. Wielu twierdzi, że jest
to tzw. „super-jedzenie” (ang. superfood).
Dla niektórych może być zaskoczeniem, że
jest to owoc, a nie warzywo. W niektórych rejonach świata awokado
nazywane jest gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz
ciemnozieloną, chropowatą skórkę.
Chociaż awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca –
gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Poza tym, że awokado
faktycznie jest zdrowe, istnieje wiele sposobów, aby się nim cieszyć. Od
kilku przepisów na guacamole, poprzez dodawanie awokado do sałatek, aż
po używanie go jako zamiennik wędlin na kanapkach.
Korzyści zdrowotne awokado
(1) Mózg: dr Daniel G. Amen, autor ‚Zmień swój mózg, zmień swoje życie’ (Change Your Brain, Change Your Life) uważa awokado za jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a.
Awokado łączy w sobie zdrowe dla mózgu
kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, co jest klinicznie
potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a
nawet cofaniu jej we wczesnym stadium.
(2) Serce: awokado jest
bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i
pomagają obniżać ciśnienie krwi. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w
awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, którego działanie
obniżające poziom LDL (potocznie nazywany „złym cholesterolem”) i
triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobry cholesterol”)
we krwi, zostało potwierdzone klinicznie.
Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy z wysokiej zawartości folianów, pomagają regulować homocysteinę, która – jeśli jest jej zbyt dużo – jest zwiastunem złego stanu serca.
Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy z wysokiej zawartości folianów, pomagają regulować homocysteinę, która – jeśli jest jej zbyt dużo – jest zwiastunem złego stanu serca.
(3) Ciąża: Kwas foliowy
jest powszechnie zalecany kobietom w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg
płodu oraz inne narządy. Jednak niektórzy eksperci uważają syntetycznie
pozyskiwany kwas foliowy za problem. Zalecają oni korzystanie z
naturalnych folianów zamiast kwasu foliowego.
Foliany zmniejszają również ryzyko udaru
– zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na osobach, które spożywają
pożywienie bogate w foliany.
4) Oczy: Awokado
zawiera karotenoid – luteinę. Luteina jest antyoksydantem
(przeciwutleniaczem), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi
stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i
zwyrodnienia plamki żółtej.
(5) Ciśnienie krwi:
połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado – 30% więcej niż w
bananach – z omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest korzystne w obniżaniu
ciśnienia krwi.
(6) Cukier we krwi:
jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność
insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II. Wysoka zawartość
rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu
cukru we krwi.
(7) Przeciwzapalne działanie:
stan zapalny uważany jest za zjawisko leżące u podstawy większości
chorób niezakaźnych. Awokado odznacza się obfitością fitoskładników
(fitozwiązków) takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają
właściwości przeciwzapalne.
(8) Przeciwstarzeniowe działanie: nazywany potocznie z języka angielskiego „Mistrzem Antyoksydantów” (ang. Master Antioxidant)
antyoksydant glutation wspiera wątrobę i system nerwowy. Jest
odpowiedzialny za uzupełnianie i „odzyskiwanie” innych przeciwutleniaczy
w ciele. Jest niezbędny dla silnego systemu immunologicznego. Awokado
jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości
glutationu.
(9) Trawienie:
składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w
żołądku. To również poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów
i substancji odżywczych.
Uczestnicy badań, którzy jedli sałatki z
awokado, absorbowali pięć razy więcej karotenoidów niż ci, którzy nie
dodawali awokado (karotenoidy – wśród nich beta-karoten i likopen).
Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, a likopen jest składnikiem,
który redukuje ryzyko wystąpienia udaru i raka prostaty.
(10) Nowotwory: awokado może pomóc chronić przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.
Smakiem awokado możemy rozkoszować się
spożywając je z solą morską, oliwą z oliwek, cytryną, octem lub w
jakikolwiek inny sposób, który nam odpowiada i smakuje.
Dobrej nocy ;)
Pozdrawiam Jeanette;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz