11/08/2013

Délicieuses crêpes




Dziś  przepis na danie, które syci i jest jak najbardziej FIT! 
Ten przepis podpatrzyłam kiedyś, dawno jak miałam styczność z Dukanem 
 W sumie jako takiego przepisu nie mam, bo zawsze robię tak "na oko"; 2 jajka + mleko 2,0% + zmielone otręby (żytnie, owsiane czy pszenne - według uznania - ja zawsze mieszam wszystkie 3 rodzaje). Konsystencja ma być tak, jak na ciasto naleśnikowe, dość gęsta, lejąca. Smażę zawsze na ceramicznej lub teflonowej patelni, posmarowanej delikatnie oliwą, sama patelnia przed wylaniem ciasta musi być porządnie nagrzana, a wtedy ciasto nie ma prawa się przykleić:D
Jeśli chodzi o podanie, to ja serwuję to na różne sposoby w zależności od tego, na co mam ochotę. Czasem robię sos czosnkowo-jogurtowy, naleśnik faszeruję warzywkami (ogórek, pomidor, cebula, sałata, kukurydza konserwowa, fasola konserwowa itp) i mam taką zdrowsza wersję kebaba. Można podawać z ulubionym dżemem, a wersja ze zdjęcia to ser biały zmiksowany z kakaem i miodem!

♥ Właśnie taką kolację dziś sobie przygotowałam! Polecam
Jeśli chodzi o wartości, to otręby są świetnym źródłem błonnika. 
Nie jest w wersji FIT tak do końca,gdyż skusiłam się na czekolade
Jednak dwie łyżki otrąb pokrywają jedną trzecią zapotrzebowania dziennego na błonnik i obniżają ryzyko zachorowania na raka jelit. Trzeba tylko uważać, żeby z błonnikiem nie przeholować:))

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz