Dziś przepis na danie, które syci i
jest jak najbardziej FIT!
Ten przepis podpatrzyłam kiedyś, dawno jak
miałam styczność z Dukanem
W sumie jako takiego przepisu nie mam,
bo zawsze robię tak "na oko"; 2 jajka + mleko 2,0% + zmielone otręby
(żytnie, owsiane czy pszenne - według
uznania - ja zawsze mieszam wszystkie 3 rodzaje). Konsystencja ma być
tak, jak na ciasto naleśnikowe, dość gęsta, lejąca. Smażę zawsze na
ceramicznej lub teflonowej patelni, posmarowanej delikatnie oliwą, sama
patelnia przed wylaniem ciasta musi być porządnie nagrzana, a wtedy
ciasto nie ma prawa się przykleić:D
Jeśli chodzi o podanie, to ja serwuję to na różne sposoby w zależności od tego, na co mam ochotę. Czasem robię sos czosnkowo-jogurtowy, naleśnik faszeruję warzywkami (ogórek, pomidor, cebula, sałata, kukurydza konserwowa, fasola konserwowa itp) i mam taką zdrowsza wersję kebaba. Można podawać z ulubionym dżemem, a wersja ze zdjęcia to ser biały zmiksowany z kakaem i miodem!
♥ Właśnie taką kolację dziś sobie przygotowałam! Polecam
Jeśli chodzi o wartości, to otręby są świetnym źródłem błonnika.
Jeśli chodzi o podanie, to ja serwuję to na różne sposoby w zależności od tego, na co mam ochotę. Czasem robię sos czosnkowo-jogurtowy, naleśnik faszeruję warzywkami (ogórek, pomidor, cebula, sałata, kukurydza konserwowa, fasola konserwowa itp) i mam taką zdrowsza wersję kebaba. Można podawać z ulubionym dżemem, a wersja ze zdjęcia to ser biały zmiksowany z kakaem i miodem!
♥ Właśnie taką kolację dziś sobie przygotowałam! Polecam
Jeśli chodzi o wartości, to otręby są świetnym źródłem błonnika.
Nie jest w wersji FIT tak do końca,gdyż skusiłam się na czekolade
Jednak dwie
łyżki otrąb pokrywają jedną trzecią zapotrzebowania dziennego na błonnik
i obniżają ryzyko zachorowania na raka jelit. Trzeba tylko uważać, żeby
z błonnikiem nie przeholować:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz