11/08/2013

PTASIE MLECZKO Mleczno-Kawowo-Karmelowe


Witam:)
 Ponure popołudnie sprawiło,
że postanowiłam sobie je trochę "pokolorować"
i nadać słodkiego smaku.
A mianowicie naszła mnie ochota na
 PTASIE MLECZKO!



Śmietankę zagotowujemy razem z wanilią i naparem z kawy. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Nie przerywając ubijania dolewamy powoli gorącą śmietankę.Gotujemy karmel, aż zacznie gęstnieć. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i kilka kropel esencji.   Następnie przelewamy do wysmarowanej olejem formy. Formę wstawiamy do naczynia z wodą tak aby woda sięgała 2/3 wysokości formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 40 minut.
Po upływie tego czasu deser ostudzamy, wyjmujemy z formy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
-Możemy jeśli mamy ochotę skąpać ptasie mleczko  w karmelu.
 Gotujemy, aż karmel zacznie gęstnieć. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i kilka kropel esencji. Tak przygotowanym sosem polewamy deser.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz