Witam:)
Ponure popołudnie sprawiło,
że postanowiłam sobie je trochę "pokolorować"
i nadać słodkiego smaku.
A mianowicie naszła mnie ochota na
PTASIE MLECZKO!

Śmietankę
zagotowujemy razem z wanilią i naparem z kawy. Jajko i żółtko ubijamy z
cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Nie przerywając ubijania dolewamy
powoli gorącą śmietankę.Gotujemy karmel, aż
zacznie gęstnieć. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i kilka
kropel esencji. Następnie przelewamy do wysmarowanej olejem
formy. Formę wstawiamy do naczynia z wodą tak aby woda sięgała 2/3
wysokości formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na
40 minut.
Po upływie tego czasu deser ostudzamy, wyjmujemy z formy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
-Możemy jeśli mamy ochotę skąpać ptasie mleczko w karmelu.
Gotujemy, aż
karmel zacznie gęstnieć. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i kilka
kropel esencji. Tak przygotowanym sosem polewamy deser.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz