♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
więcej się ruszaj!.
Gdy ćwiczymy pobudzamy do pracy nasze mięśnie i spalamy kalorie nie tylko w czasie treningu, ale także 48 godzin po jego zakończeniu. Przyspieszamy więc metabolizm na kolejne dwa dni. Jeśli będziemy ćwiczyć systematycznie, co najmniej trzy razy w tygodniu, utrzymamy przemianę materii na wysokich obrotach przez cały czas.
Gdy ćwiczymy pobudzamy do pracy nasze mięśnie i spalamy kalorie nie tylko w czasie treningu, ale także 48 godzin po jego zakończeniu. Przyspieszamy więc metabolizm na kolejne dwa dni. Jeśli będziemy ćwiczyć systematycznie, co najmniej trzy razy w tygodniu, utrzymamy przemianę materii na wysokich obrotach przez cały czas.
Aby przy okazji spalić jak najwięcej kalorii należy pamiętać, że
wysiłek fizyczny powinien trwać minimum 30 minut, a nasze tętno powinno
wynosić 65-70% tętna maksymalnego. Wzór na tętno maksymalne:
220-twój wiek= tętno maksymalne
jedz mniej, ale częściej.
Najlepiej, aby było to 4-5 posiłków dziennie. W ten sposób przyspieszamy metabolizm nawet dwukrotnie, gdyż każde spożycie pokarmu wiąże się ze wzrostem przemiany materii. Dotyczy to nawet wypicia szklanki wody.
jeść więcej ryb,
w szczególności tłustych ryb morskich. To najlepsze źródło kwasów omega-3, które w połączeniu z jogurtem pobudzają przemianę materii. Powinnaś je jeść przynajmniej trzy razy w tygodniu
w szczególności tłustych ryb morskich. To najlepsze źródło kwasów omega-3, które w połączeniu z jogurtem pobudzają przemianę materii. Powinnaś je jeść przynajmniej trzy razy w tygodniu
wybieraj produkty wysokobiałkowe,
ale o niskiej zawartości tłuszczu takie jak np: chudy nabiał, drób bez skórki, białko jaj. Za ich sprawą tempo przemiany materii po posiłku rośnie o 25-30 procent. Białko to główny składnik budulcowy naszych mięśni, jak również jest ono niezbędne przy produkcji hormonów regulujących przemianę materii. A im więcej mięśni, tym wyższy metabolizm. Natomiast nieprawidłowa gospodarka hormonalna np. niedostatek hormonów tarczycy może spowodować, że twój metabolizm może być wolniejszy nawet o 30-40 procent.
ale o niskiej zawartości tłuszczu takie jak np: chudy nabiał, drób bez skórki, białko jaj. Za ich sprawą tempo przemiany materii po posiłku rośnie o 25-30 procent. Białko to główny składnik budulcowy naszych mięśni, jak również jest ono niezbędne przy produkcji hormonów regulujących przemianę materii. A im więcej mięśni, tym wyższy metabolizm. Natomiast nieprawidłowa gospodarka hormonalna np. niedostatek hormonów tarczycy może spowodować, że twój metabolizm może być wolniejszy nawet o 30-40 procent.
Ponadto produkty białkowe zawierają L-karnitynę, która przyspiesza
spalanie tłuszczów podczas wysiłku fizycznego. Produkty te staraj się
jeść przynajmniej dwa razy dziennie, zwłaszcza gdy intensywnie
trenujesz.
jedz więcej warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Ponieważ są one twarde, na ich żucie zużywasz nawet o 30 procent więcej energii niż na zjedzenie przecieranych zup czy innych miękkich pokarmów. Oprócz tego zawierają dużo błonnika, który dzięki temu, że pęcznieje w żołądku daje uczucie sytości nawet przy niedużych porcjach, a ponadto reguluje przemianę materii, pobudzając nasze jelita do pracy. Produkty pełnoziarniste to również cenne źródło witamin z grupy B, które przyspieszają przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów. Tak więc staraj się jeść warzywa do każdego posiłku, a produkty pełnoziarniste jedz dwa razy dziennie.
Ponieważ są one twarde, na ich żucie zużywasz nawet o 30 procent więcej energii niż na zjedzenie przecieranych zup czy innych miękkich pokarmów. Oprócz tego zawierają dużo błonnika, który dzięki temu, że pęcznieje w żołądku daje uczucie sytości nawet przy niedużych porcjach, a ponadto reguluje przemianę materii, pobudzając nasze jelita do pracy. Produkty pełnoziarniste to również cenne źródło witamin z grupy B, które przyspieszają przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów. Tak więc staraj się jeść warzywa do każdego posiłku, a produkty pełnoziarniste jedz dwa razy dziennie.
stosuj rozgrzewające przyprawy i zioła.
Pieprz, cynamon, chili, ostre papryczki, imbir, musztarda, ocet, czosnek, goździki. Wspomagają one trawienie i przyspieszają metabolizm. To zasługa m.in. kapsaicyny obecnej we wszystkich przyprawach na bazie pieprzu czy papryki.
Pieprz, cynamon, chili, ostre papryczki, imbir, musztarda, ocet, czosnek, goździki. Wspomagają one trawienie i przyspieszają metabolizm. To zasługa m.in. kapsaicyny obecnej we wszystkich przyprawach na bazie pieprzu czy papryki.
możesz spróbować zastosować produkty
Na początek coś pysznego na śniadanie ♥
KANAPKA Z ZIOŁAMI
**********************
Składniki:
-łyżeczka świeżej bazylii dobro siekanej
-łyżeczka orzeźwiającej mięty
-odrobinę natki pietruszki
-łyżka sera ricotta
-kromka ciemnego chleba (40 g)
-pół szklanki liści rukoli (10g)
-mały pomidor (90g)pokrojony w cienkie plasterki
-pół zielonego ogórka w plasterkach
-łyżka kiełków lucerny lub kiełków rzodkiewki
przygotowanie:
-Włóż ser do miski.Wymieszaj dobrze składniki.
-Rozprowadź masę na kromce chleba,posyp kanapkę kiełkami.
Czas przygotowania:
10 min jedna porcja
Jedna porcja zawiera
152 kcal
3,7g tłuszczu
(1,7g tłuszczów nienasyconych)
21,8g węglowodanów,
7,6g białka,4,9 g błonnika
lub
JAGODOWO JABŁKOWE MUSLI
**************************************
Składniki:
-2 łyżki płatków owsianych
-jedna trzecia szklanki (80ml)soku ze świeżych jabłek
-pół jabłka (75g) startego na tarce
-jedna trzecia szklanki jagód (50g)
-jedna trzecia szklanki jogurtu owczego mleka(95g)
-łyżka soku ze świeżych jabłek
Przgotowania:
1)Wsyp płatki owsiane i wlej sok z jabłek do małej miski,
przykryj i wstaw do lodówki na około 8 godzin,
aż płatki zmiękną i wchłoną sok.
Wymieszaj z jabłkami,jagodami i jogurtem
2) Podawaj musli posypane jagodami i skropione sokiem z jabłek
Czas przygotowania:
10 minut plus schłodzenie
1porcja zawiera:259 kcal
7,2 g tłuszczu (0,2g tłuszczów nienasyconych)
39,7g węglowodanów
6,7g białka i 3,9 g błonnika
przepis na najzdrowszą pizzę świata i to bez drożdży!
Składniki:
-2 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
-3/4 szklanki mleka
-1/3 szklanki oliwy (może być olej, ale oliwa daje włoski aromat)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-dowolne zioła, np. bazylia, kolendra
-dowolne dodatki na pizzę (u mnie: cukinia, papryka, gotowany kurczak, pieczarki i domowy sos pomidorowy, na wierzch 1/3 kulki mozzarelli)
Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy ręcznie do momentu, gdy ciasto przestanie przyklejać się do miski. Na papier do pieczenia lub natłuszczoną blachę wykładamy kulę ciasta i rozprowadzamy ją, tworząc okrągły placek. Układamy dodatki i pieczemy ok. 20-30 minut w 180stopniach. I gotowe!
Co nam Potrzebne:
Twaróg!
Śmietana
Pomidor
Rzodkiewka
Szynka
Oregano
Ogórek
Przygotowanie:
Kroimy wszystko jak najdrobniej się da! ( Oczywiście oprócz twarogu i śmietany )
Tak na prawdę twaróg i śmietanę mieszamy wedle własnego ‘widzimisię’, ponieważ konsystencja powinna odpowiadać wam, ja zazwyczaj kupowałam twaróg Piątnicy i brałam tak mniej więcej 1/3, dodawałam z 3 łyżki śmietany i mieszałam aż do uzyskania jednolitej masy.
Na sam koniec dodajemy oregano i wszystko razem mieszamy!
Można dodać pietruszki, ogórka a nawet papryki, czego tylko chcecie i tak będzie pyszne!
Z czym jeść?
- sam albo z chlebkiem
SMACZNEGO ;)




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz